Donderdag gaat de uitbater van skihallen Snowworld naar de beurs. Het is echter maar een kleine beursgang. Zowel in het Verre Oosten als in de VS staan er op 12 december reuzenintroducties op de rol.
Donderdag 12 december maakt Snowworld zijn debuut op het Damrak. Via een zogenoemde reverse stock listing glijdt de uitbater van indoor-skihallen de Amsterdamse aandelenbeurs binnen. Het bedrijf kan zo namelijk in de lege beurshuls van biotechbedrijf Fornix stappen.
De introductieprijs van een aandeel Snowworld zal op 3,75 euro komen te liggen. Voor 25 oude aandelen Fornix a 0,15 cent per stuk, krijg je straks 1 nieuw aandeel Snowworld, blijkt uit de stukken.
Stil op het Damrak, maar elders is het vuurwerk
Afgezien van het debuut van Snowworld, is het deze week stil op de beurs van Amsterdam.
Aan de andere kant van de wereld gaat het er wel anders aan toe. De bedragen die Snowworld zal ophalen met het debuut op het Damrak verbleken met de 2,5 miljard dollar die er naar verwachting in Hongkong verdiend zal worden met de introductie van China Cinda op de beurs van Hongkong.
Cinda, één van de vier fondsen die 1999 is opgezet om slechte leningen op te kopen van Chinese banken, profiteert van een opleving in nieuwe beursgangen op de beurs van Hongkong. Het zal de grootste beursgang van het jaar worden in de Aziatische handelsstad.
En de miljardenintroductie van China Cinda is niet uniek. Ook in de Verenigde Staten, staat er op 12 december een forse beursgang op de rol. Hotelgigant Hilton zal dan namelijk zijn rentree maken op Wall Street en naar verwachting zo’n 2,7 miljard dollar ophalen met de verkoop van aandelen. Het zou de op één na grootste beursgang van het jaar te worden in de VS.
Beursgangen in 2013
Al is het aantal beursgangen wereldwijd volgens de consultants van Ernst & Young teruggelopen ten opzichte van 2012, het jaar 2013 kende toch een paar grote miljardenintroducties. Niet op het Damrak, daar was 2013 vooral het jaar dat Douwe Egberts en Spyker vertrokken.
De primaire emissie van voormalig staatspostbedrijf Royal Mail werd een waar volksfeest in Londen. De introductieprijs van het aandeel was op 11 oktober 330 pence.
Het aandeel steeg de eerste handelsdag met tientallen procenten en leverde de Britse schatkist moeiteloos 2,8 miljard euro op, het hoogste bedrag van 2013.
In de VS werd het meeste geld opgehaald met de beursgang van energiebedrijf Plains GP Holdings. In oktober wist het bedrijf ruim 2,8 miljard dollar binnen te slepen door te starten met de verkoop van aandelen op de beurs.
De beursgang die dit jaar de meeste publiciteit kreeg, was uiteraard de introductie van Twitter op 7 november van dit jaar voor 26 dollar per aandeel.
Direct bij aanvang schoot de waarde van een aandeel omhoog om aan het einde van de eerste handelsdag met een koerswinst van meer dan 70 procent te sluiten. Met de notering aan Wall Street haalde Twitter ruim 1,8 miljard dollar op.
ING US
In het rijtje beursnoteringen die miljarden opleverden vinden we ook de Nederlandse bankverzekeraar ING terug. Eerder dit jaar, op 2 mei, bracht de Nederlandse bankverzekeraar ING de Amerikaanse dochter ING US naar de beurs.
Op die dag leverde de verkoop van 64,2 miljoen aandelen voor een introductieprijs van 19,50 dollar het bedrijf een slordige 1,3 miljard dollar op. Het geld werd voornamelijk gebruikt om schulden af te lossen. De Amerikaanse dochter van ING gaat inmiddels door het leven onder de naam Voya.
Merlin Entertainment
Merlin Entertainment, de moeder van Madame Tussauds en eigenaar van Legoland, kende ook een vliegende beursstart in het Verenigd Koninkrijk begin november. De participatiemaatschappijen Blackstone en CVC cashten 957 miljoen pond (1,1 miljard euro) door hun belangen van de hand te doen.
Het is tekenend voor een trend. Alleen al de eerste 9 maanden van dit jaar hebben participatiemaatschappijen ongeveer 10 miljard dollar verdiend door bedrijven naar de beurs te brengen, blijkt uit gegevens van Dealogic. Het bedrijf dat kapitaalmarkten in kaart brengt, spreekt zelfs van de hoogste opbrengsten met beursgangen voor participatiemaatschappijen in vijf jaar tijd.
Booming Bagdad
Zelfs in Irak – toch geen land met een reputatie als financiële hotspot – vond er dit jaar een megabeursgang plaats. Het bedrijf Asiacell Telecommunications haalde in februari van dit jaar meer dan een miljard dollar op met een gang naar de beurs van Bagdad.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl